The article is written in Dutch language.
Use the below Google Translate dropdown menu to choose a language of your choice.

In June 2008 I participated in the CW Fieldday in a rather different way. I visited all 15 fieldday stations, and made one QSO from each station, using their callsign.
This QSO had to be a new multiplier, so this gave me an extra challenge (and some stress near the end) ! In total a distance of 1041 km was driven to visit all stations, big fun!
Here's the story.

15 velddagstations en 1041 kilometer road trip - CW velddag 2008

Dit jaar was onze sectie TLS niet actief als ON6MS/p tijdens de CW velddag. De perfecte aanleiding om eens 'iets anders' te doen.
In de vorige eeuw bezochten we met enkele sectieleden gedurende een nachtelijke tocht enkele andere velddagstations.
Een leuke bezigheid; je ontmoet de mensen achter de seinsleutel, je leert nieuwe hams kennen, je ontmoet oude vrienden.
Ik vroeg me af, zou het mogelijk zijn om eens ALLE stations te bezoeken gedurende de 24u dat ze actief zijn?
En, waarom niet proberen er ook een competitief element in te steken? Als ik nu eens vanaf elk station een verbinding zou maken, als gastoperator?
En als die verbinding dan ook nog eens een nieuwe multiplier moet zijn?

Het idee bleef sluimeren. En toen was daar 31 mei 2008, de laatste inschrijvingsdag voor het CW-gedeelte van de velddag. Ok, let's do it.
Een e-mail richting velddagmanager Francis ON6LY en even later was de lijst met ingeschreven velddagstations ter beschikking.
Het viel onmiddellijk op dat er 4 stations meer waren ingeschreven dan vorig jaar, en 3 meer dan in 2006. CW (over)leeft, zoveel is duidelijk!
Maar 16 stations, dat wordt wel een opgave, gezien het competitief element dat ik wil toevoegen aan de bezoeken.
Bij het begin van de velddag zijn bijna alle verbindingen een nieuwe multiplier (een nieuw land), maar naar het einde toe, wordt het steeds moeilijker om een nieuwe multiplier te werken.

First things first: een e-mail naar alle deelnemende secties met de vraag of ze bereid waren me te ontvangen en hun station ter beschikking te stellen, zodat ik een nieuwe multiplier kon werken voor hen.
Er kwam positief antwoord van 14 stations. De voorbereiding kon beginnen. Mappen v.d. velddaglocaties uitprinten, een rekenblad met alle gegevens per station (adres, gps-coördinaten, contactpersoon) aanmaken.
En dan diende een belangrijke beslissing genomen te worden. Waar begin je de tocht, en hoe verloopt het parcours?
Verschillende hinderpalen dienden ingecalculeerd te worden. Sommige stations waren immers niet de volledige 24 uren actief.
En onze sectie TLS was wel mobiel actief vanaf verschillende locaties als ON6UL/m in de QRP-klasse. Hoe zou ik hen 'te pakken' kunnen krijgen?
Na afloop bleek dat dit de moeilijkste hinderpaal was! 't Is van je eigen sectie dat je 't moet hebben, hi.

De wagen volgetankt, gewapend met twee GPS-systemen, een koelbox gevuld met drank en sandwichen (pluim voor xyl Katrien), de Bencher-key nog eens goed opgepoetst, alle papierwerk aan boord en weg was ik.
Eerste stop: Charleroi. Hier had ik afspraak met ON6UL/m die vanaf een oude mijnterril actief zou zijn.
Eens dat mobiel station 'achter de rug', is de rest van de velddagstations gemakkelijk te vinden, ze kunnen immers niet 'wegrijden'. Zo dacht ik.
Rond half vier vertrok ik thuis, ruim in tijd dacht ik om rond 17u, het begin van de velddag, vanaf Gent in Charleroi ter plekke te zijn. Charleroi bereiken was geen probleem, ON6UL/m vinden wel.
Luk ON6UL had me de gps-coördinaten doorgegeven, die ik in mijn Garmin GPS12 invoerde. Het werd een zenuwslopende bedoening. De GPS12 is een unit die je normaal gezien in de hand houdt.
Niet erg praktisch in de wagen, zonder co-chauffeur. Enfin, 17u begon te naderen en ik was nog steeds niet ter plekke.
De zenuwen begonnen te gieren, want ON6UL/m ging slechts 15 minuten actief zijn vanaf die locatie, waarna ze richting Mehaigne vertrokken.
Eind goed, al goed, we troffen mekaar…op de velddaglocatie van sectie CPN - Charleroi! Luk had me dit niet verteld. Ik dacht dat ze vanaf een verlaten mijnterril actief waren.
Vandaar zou ik doorrijden naar sectie CPN, die iets onder Charleroi zat. Had ik de coördinaten van beide stations vergeleken, dan zou ik opgemerkt hebben dat het over één en dezelfde locatie ging.
Niet dus. Voor de rest van de trip heb ik de GPS12 niet meer gebruikt, maar een Packard Bell GPS, die me overal feilloos heen leidde.
Het enige nadeel van deze touch-screen gps is dat je er geen lat/long coördinaten kan ingeven, enkel steden en straatnamen (vandaar het Garmin GPS12 probleempje met ON6UL/m, ik had enkel gps-coördinaten, geen adres).

Het begin van de tocht was moeizaam, de zenuwen stonden scherp, wat meer kan een mens verlangen voor de aanvang van een velddag!
Het eerste QSO/multiplier dat ik maakte, was met de oude Kenwood TS-820S van ON4CPN/p. Leuk om deze oude bekende trx nog eens te mogen bedienen, de multiplier was rap gewerkt. Nog leuker was om bekende gezichten te zien, en nieuwe!
Na een korte babbel met Graziano ON4LGL, Jean ON4EV, Paul ON4LFP en Marcel ON9CMR volgde ik ON6UL/m twee kilometer verderop (teveel interferentie tussen beide stations) en probeerde een nieuwe multiplier voor hen te vinden.
Dit bleek het moeilijkste QSO van gans de trip te worden, het duurde bijna 15 minuten alvorens dit in 'de sjakosj' was. QRP werken vanuit de wagen, met verkorte mobiele antenne, is niet steeds evident.
Ik zat onder extra spanning, want Helmut ON4AXW en Luk ON6UL namen me in vertrouwen: ze hadden tickets voor Werchter Classic (optreden The Police) bemachtigd, en hoofdoperator Johan ON5EX wist niks van deze surprise af.
ON6UL/m diende dus snel terug de baan op te gaan, hun weg naar het noorden vervolgend om uiteindelijk wat later die avond 'volgens schema' in Werchter te belanden.
Ook mijn trip zou Werchter nog kruisen, binnen gehoorsafstand… Uiteindelijk werd G4OBK/p als nieuwe mult gelogd, oef!

(klik op deze en alle volgende foto's voor originele versie/grootte)

Na afscheid genomen te hebben van het mobiele TLS-team, ging de tocht richting Wellin (tegen het bekende Rochefort en St-Hubert) in de Ardennen.
Daar trof ik Linas ON4BHP/p, ook QRP en met eenzelfde FT-817ND zoals ook het vorige team gebruikte. Linas (LY2H, woont en werkt in Brussel) verdedigde de kleuren van sectie RCB (Brussel).
Hij is van mening dat iedere radioamateur een velddagoefening volledig zelfstandig moet kunnen uitvoeren, en was consequent alleen om zijn draadantennes op te spannen, bevestigd aan een fiberglass mast die hij overeind hield met een zelfgemaakt bevestigingssysteem.
Dit systeem werd op een stevige plank bevestigd, welke werd vastgezet door een autoband van de wagen erop te laten rusten.

De velddag was reeds meer dan twee uur bezig toen ik Linas verliet en doorreed naar ON4CDZ/p in Marche-en-Famenne. Deze Luxemburgse sectie is actief vanaf het militaire domein Roi Albert.
Ik meldde me bij de wachtpost en na een telefoontje mocht ik doorrijden naar het velddag QTH. Het werd een ritje van meerdere kilometer in niemandsland, langsheen schietstanden en dies meer.
Ik werd, zoals overal trouwens, warm onthaald en bezocht zowel het VHF- als HF station. Aan de CW-sleutel vond ik, wie anders, Marius ON4RU.
Marius (YO3CD) leeft al een hele poos in ons landje en toen ik lang geleden, out of the blue, opeens een zekere ON4RU in de CW contest uitslagen zag verschijnen, dacht ik, tiens, wie is dat?
En ja hoor, een Roemeense ham met voorliefde voor CW, had een Belgische roepnaam bekomen. Tijdens vele van mijn buitenlandse tochten, was Marius' callsign steeds weerkerend in mijn logs.
Eindelijk, na vele jaren, ontmoetten we mekaar in een legertent in het verre Marche-en-Famenne. Het voelt altijd speciaal als 'oude vrienden' die mekaar nog nooit zagen, mekaar eindelijk ontmoeten!
Jammer genoeg kon ik niet veel tijd besteden per locatie. Marius (het was niet gemakkelijk om hem zijn seinsleutel af te nemen, bezeten CW-operator als hij is, hi) liet me de sleutel om een nieuwe multiplier voor CDZ te werken.
Waarna het tijd was om afscheid te nemen van o.a. Philippe ON5KDX, Arsene ON4LDS en Marius. Een hertje stak de militaire baan over toen ik de sympathieke bende achterliet in hun bossen.

Nu ging het richting noord, naar Mehaigne, niet ver van Gembloux. Ik had geen e-mail ontvangen van hen, maar dacht, laat me toch eens passeren, wie weet lukt het toch.
En ja hoor, wie kwam me tegemoet toen ik de wagen parkeerde? Oude bekende en vriend Jacques, ON5OO.
Bleek dat aan de overkant van de straat het ouderlijk huis staat waar hij geboren is. Dit zijn de zaken die je horizon verbreden en die je nooit vanuit je shack ontdekt…
Jacques troonde me mee naar het gezellige stekje van ON4HAM/p, een soort van boerenkar met zeil overspannen, waar je via een laddertje naar binnen klauterde.
Het moet gezegd, deze 'ham'shack kwam zeker in aanmerking voor de prijs van meest originele 'portabele' shelter! Gilbert ON6QS was zo vriendelijk me de key te laten, het QSO was vlug gemaakt.
Toen ik afscheid nam, kwam Stefan ON6TI net toe. Hij had me vanuit Schotland een e-mail gestuurd dat ik ON4HAM/p kon activeren…die elektronische mail, niet altijd even betrouwbaar, zo blijkt.

Vandaar ging de tocht richting sectie Leuven, die actief was vanuit Sint-Pieters-Rode. De immer energieke Eric ON4LN en kompaan Stefaan ON4FG waren actief als ON4CP/p vanuit de kleinste velddagshack die ik ooit gezien heb.
Een superkleine remorque overspannen met een zeildoek ter bescherming tegen de weerselementen. Ik meen dat ik hier sleutelde met een Kenwood TS-850S. Dit blijkt een populair velddagtoestel te zijn; niet minder dan vier kwam ik er tegen.
Eric maakte me attent op de zware muzikale bastonen die van verre kwamen aangewaaid. Ik had net op de autoradio gehoord dat The Police bezig was op Werchter Classic, ik stelde me Johan, Helmut en Luk voor op de Werchterse weide.
Achteraf bleek dat het concert maar minnetjes was alsook de catering, maar dat kon hun velddagpret niet bederven!

Volgend doel was ON4TWS/p in Averbode. Jan ON8AJ had me nog gebeld toen ik richting Charleroi reed en verzekerde me het station open te houden tot middernacht.
Het was half twaalf toen ik hun feesttent vond, 'ruim' in tijd. Bedrukte gezichten, want de FT-1000MP had de pijp aan Maarten gegeven.
In echte ham-spirit hadden Jan en Chris ON8VA voor een reserve transceiver gezorgd, zodat ik mijn QSO toch nog kon maken. Het enige probleem was de keyer, die niet direct compatibel was met de nieuwe trx.
Geen nood, de iambic keyer werd op zijn kant gelegd en in bug-mode gebruikt. A la guerre comme à la guerre!
Na een snelle technische babbel over een geplande 80m-vertikale die Jan wil opzetten, wenste ik het jonge TWS-team succes met de herstelling van de defecte trx en vervolgde mijn weg richting Meeuwen-Gruitrode.

De vibrerende sectie NOL, bekend om z'n openluchtbarbecues en immer vrolijk humeur, had woord gehouden.
De BBQ ging tot middernacht duren en toen ik rond kwart voor één aankwam, was de asse nog zichtbaar, maar de magen reeds gevuld.
Blijkbaar had ik spring-in-'t-veld Franske ON6MP net gekruist op de baan. De nachtelijke uurtjes werden overgelaten aan de die-hards, en het waren er nogal wat!
Een kop koffie en een multiplier later (bedankt Marc ON6CC en Leo ON6LEO!), aanschouwde ik nog even in het donker de telescopische monstermast van ON4HIL waarop allerhande antennes gemonteerd waren, die de call OT2A/p de nacht inspuiden.

Na nog een aanbod tot BBQ-worst afgeslagen te hebben (ik had er graag eentje gelust, maar de tijd drong en het vuur diende opnieuw aangewakkerd te worden), werd de gps ingesteld voor het hoge noorden, sectie Noorderkempen.
Ik had geen idee wie ik daar zou aantreffen, zo midden in de nacht. En zie, oude bekende Jef ON4ACA hield samen met Marcel ON6UQ de OP1A/p call actief doorheen de nacht.
Nog een kop koffie (de cola in de wagen was reeds goed geslonken), de obligate multiplier en een korte babbel, en hup, op weg naar sectie Lier.

Alweer kwam ik een oude bekende tegen. Hans ON5DH kwam uit de velddagshack om me te verwelkomen. Een Japanse operator (JG3?) lag in een tent ietwat verderop te slapen.
Hans moest de nacht alleen trotseren, het deed me denken aan ons eigen station ON6MS/p, waar we als operator gewoonlijk ook alleen de nacht doorbrengen.
Sectie Lier (het is alweer 16 jaar geleden dat ik nog eens vanaf het fort gecontest heb) heeft een nieuwe velddaglocatie in de straat Anderstad. Gelukkig kende de gps deze straat, ik dacht dat ik op weg naar Scandinavië was.
Hans zei me dat het jammer was dat ik niet overdag gekomen was, blijkbaar is hun nieuwe locatie in een prachtig natuurgebied gelegen.
Wat opviel bij sectie Lier, zelfs in het donker, is hun groot paneel met uitgebreide uitleg voor eventuele bezoekers. Dit heb ik in geen enkele andere sectie gezien. Een aanrader!
De nieuwe multiplier was gewerkt voor ON7LR/p, tijd om nieuwe horizonten op te zoeken.

Daar sectie Mechelen slechts vanaf zondag 11u actief kon zijn en ik nog niet volledig in slaap viel, besloot ik door te rijden naar Sint-Niklaas.
Ook deze sectie zit (al 30 jaar!) in een prachtige natuuromgeving in het domein Puytvoet.
Het laatste nachtelijke uur was aangebroken, het was te zien aan de operatoren Omer ON7KO (de plakker op de neus, waar diende die voor? hi) en William ON3WG, maar waarschijnlijk nog meer aan deze jongen.
Na de multiplier voor ON4SNW/P gewerkt te hebben en nadat ik afscheid nam (ook hier moet ik overdag eens langskomen, wat een prachtige omgeving!), moest een beslissing genomen worden.

Ik wou net voor zonsopgang de beide Kortrijkse stations bezoeken, maar het begon al te dagen in het oosten. Ik zou de bijna 100 kilometer niet meer in tijd kunnen afleggen. Ach, we zien wel hoe het uitdraait.
Mijn grootste vrees was dat ik vanaf ON6CK/p (onze eeuwige concurrent in de Restricted categorie) geen nieuwe multiplier meer zou kunnen werken.
ON6CK/p werkt meestal gedurende de velddag ook een hele hoop multipliers, dus om gedurende daglicht op 80 of 40m nog iets nieuws vinden, leek me niet evident.
Maar eerst was de Kortrijkse tegenhanger aan de beurt, sectie WRC.
Ik keek er naar uit om na vele jaren Pat ON7PQ nog eens terug te zien en trof hem aan in het gezelschap van Walter ON8LW, die ik ook al in een eeuwigheid niet meer gezien had.
Pat en Walter zagen er nog fris uit en daar ON4WRC/p in de open categorie meedeed, kon ik vrij makkelijk een nieuwe mult werken.

Vanuit Moorsele ging het dan vlug richting Lendelede, waar ik de overbekende gele caravan in al zijn pracht terugvond. Hoeveel jaren gebruikt sectie KTK deze blikvanger reeds?
Goeie ouwe getrouwe Roland ON6HH (wereldwijd bekend wegens zijn onverdroten inzet om o.a. DXCluster ON0DXK-5 in de lucht te houden) was druk aan het sleutelen, ik had wat schrik om de key over te nemen.
Zou ik snel een nieuwe multiplier vinden? Mijn vrees was ongegrond, enkele minuten later stond OM5FA als 'nieuwe' voor ON6CK/P gelogd, oef!
Xavier ON6XB en Yves ON4BNC wuifden me uit, terwijl Roland alweer aan de key zat. Zonder al te veel problemen slierde ik vanaf de drassige weide terug de baan op.

Bleven nog twee secties te gaan, ATH en MCL. Mechelen zou slechts rond 11u actief worden en het was 7u in de ochtend.
Mocht ik nu eens huiswaarts keren, de dorstige auto laven, ontbijtkoekjes halen en aldus wat goede punten bij de xyl scoren? Zo gezegd, zo gedaan. Samen een lekker ontbijt en dan viel ik als een blok in slaap.

Om 12u (eh, waar ben ik?) ging de wekker onverbiddelijk af en even later werd de tocht hervat richting watertoren van Ostiches. Daar vond ik een grote groep hams die zich net opmaakten om een gezellige BBQ te houden.
Ook hier was er zowel een HF- als VHF-velddagstation actief, gelegen op een prachtige locatie die een stuk van Henegouwen overziet.
Olivier ON4LDP en Jean-Claude ON7CC maakten me wegwijs en we hadden een goed gesprek over het levendige clubgebeuren in Ath (vroeger sectie LSN, Lessines).
Ik merkte daarbij op dat ik tot nu toe in geen enkele sectie een twintiger gezien had (toch niet als operator) en misschien een enkele dertiger.
Ook in onze sectie zitten er maar enkele dertigers en geen enkele actieve twintiger. A sign of the times!
Na hen van een nieuwe mult voorzien te hebben en met de watertoren in de achtergrond, verliet ik ON4JX/p en werd de tocht van 100 km richting Beerzelberg, waar MCL zat, aangevat.

Ik trof Leon ON5WL en twee medekompanen (wiens call ik jammer genoeg niet noteerde, de vermoeidheid sloeg toen pas goed toe) druk in de weer met draadantennes.
Ze hadden tevoren ontdekt dat een nieuwe balun defect bleek te zijn. Ook daar zijn velddagoefeningen goed voor: men leert troubleshooting in een min of meer stresserende omgeving (tijd is belangrijk).
Leon is een fervente contester, maar de enige CW-operator in MCL, vandaar dat de sectie niet fulltime meedoet. Leon is geen twintig meer, begrijpelijk.
Om 16u, een uur voor het einde van de velddag, logde ik HB9AZZ/p als nieuwe mult voor ON4MCL/p en dit was meteen mijn laatste QSO tijdens deze velddag.

Vijftien QSOs met 15 verschillende seinsleutels (de Bencher die ik meenam, heb ik niet nodig gehad), zoveel verschillende gezichten, bekend en nieuw, 1041 km op de teller, geen enkel pintje (bedankt voor al de aanbiedingen!) maar veel cola en koffie, prachtige natuur, onvergetelijke shacks. Hierbij viel me ook op hoe relaxed het rijden is in het zuiden des lands, uiteraard doordat er minder verkeer is, maar ook omdat er nog geen (en laat ons hopen dat het zo blijft) wildgroei is aan overbodige ronde punten, verkeersdrempels, asverschuivingen, verkeerskussens, flitspalen en ondoordachte snelheidsbeperkingen. Het verschil is werkelijk groot, geen wonder dat men zo dikwijls verkrampt en onnatuurlijk rijdt in Vlaanderen.
Wat ik soms wel miste, was een lokale bewegwijzering naar het velddagstation. Dat is maar een kleine moeite om aan te brengen voor een sectie, en kan zo van pas komen voor de bezoekers!
Rest me nog te vermelden dat sectie WLD - ON6WL/p - op het laatst afzegde waardoor er 15 i.p.v 16 stations officieel actief waren.
Sectie Leuven meldde me dat de sectie Diest ON4DST/p op 't onverwachts ook actief was. Het was echter te moeilijk om mijn schema aan te passen om hen alsnog te bezoeken.
Bedankt allen voor de warme ontvangst en een hoogst aangename velddag, tot een volgende maal.

Mark - on4ww.